Een cartoon uitwerken kost me een paar uur noeste arbeid. Maar een cartoon bedenken is pas écht moeilijk. Als ik vastzit of twijfel, ga ik te rade bij de grote cartoonist Dan Piraro. Ik graas door zijn website om ideeën op te doen en om te lezen (blog) - of om te horen (interviews) hoe hij al tekenend dilemma’s oplost.
Brood-cartoonist
Dan Piraro is voor mij een voorbeeld hoe je dat doet: beeld maken. Voor cartoons is hij mijn belangrijkste inspiratiebron. Ook qua uithoudingsvermogen trouwens: al meer dan 30 jaar tekent hij iedere dag cartoons: 365 dagen per jaar. Dwars door ziekte, scheiding en overlijden van dierbaren heen levert hij dagelijks zijn cartoons.
En dat terwijl hij eigenlijk altijd kunstenaar wilde worden! Cartoons tekenen is voor hem simpel brood op de plank. Voor mij is hij een echte cartoonkunstenaar.
More...
Waarom een cartoon werkt
Vaak moet ik enorm lachen als ik voor het eerst een cartoon van Piraro zie. Dat is precies wat een cartoon moet doen. Je schiet in de lach, maar je bent ook lichtelijk gegeneerd of geschokt. Want een cartoons neemt iets of iemand op de hak.
Om een cartoon te tekenen ga je op zoek naar de pijn in het verhaal – dáárover moet het gaan. Herkenbare pijn is het mosbodempje waar humor op bloeit. Als je zo mensen in hun hart raakt met je cartoon, dan heb je het helemaal geschoten.
Waarom een cartoon geen illustratie is
Veel corporate organisaties vinden het werken met humor in hun uitingen een risico. En dat is ook zo. Want als mensen niet begrijpen dat het een grap is, kunnen ze zich beledigd voelen. Dan werkt die grap tegen je eigen product.
Cartoons inzetten vraagt dus lef. Je moet als cartoonist de sfeer van een organisatie treffen. En heel precies mikken op het snijpunt van humor, gevoel en ratio van je doelgroep. Dan heb je meer succes dan met welke keurige illustratie dan ook.